fredag 27 november 2009

Adventsblommor


Det blev en hel del blommor inhandlade igår. Jag pyntar och fixar gärna med "blommor och blad" hemma och hade jag bara råd skulle det vara buketter hemma jämt. Det lite underliga här i huset är att jag har jättesvårt att få krukväxter att överleva. Dag kallar mig blomstermassmördare. Det är inte riktigt snällt, men det ligger ändå något i det. Förra våren förälskade jag mig i pelargoner. 35 (!) sticklingar i olika stadier tvär dog innom loppet av tre veckor. Fyra överlevde och dem försöker jag övervintra i boden. Men jag har lite givit upp mina pelargondrömmar, tråkigt nog. Tycker att det är väldigt vackra blommor och det kanske funkar om jag betraktar dem som snittblommor. Värt ett försök kanske.

Det är inte så att jag glömmer bort blommorna eller kväver dem, utan det är helt enkelt väldigt svårt att hitta sorter som trivs här. Åtminstone är det så jag försöker övertala mig själv, i lägenheten var det nämligen inga problem.

Nu satsar jag på snittblommor och lökar. (De dör ju ändå förr eller senare...) Blommorna som fick följa med hem är väl givna så här års; lite olika sorters hyacinter och även tazetter. En större hyacintvariant hamnade i ett av mina senaste fynd. Lite spanskmossa och småkottar så var det klart. Kände mig väldigt nöjd med arrangemanget. Tar nog ut dem från sovrummet när de börjar blomma men de är så fina när det bara sticker upp lite grönt så nu får de förgylla rummet ett tag. En stor bukett med röda och vita tulpaner till Dag slank också med. Han fyller ju 35 idag, så nu får jag nog sätta fart här hemma om det skall bli något firande. (Emilia ville sjunga "sanka masia" = "sankta lucia" för honom i morse men nöjde sig med tre varianter av "ja må han leva", så han har blivit ganska så firad redan ändå.)


Trevlig helg nu alla ni där ute!!!


Hälsningar Cathrin

9 kommentarer:

 1. hej. glad e jag som fick hitta till din härliga sida... tackar för ditt besök och rara ord... kram Jeanette

  SvaraRadera
 2. Så klart att det är något konstigt i väggarna eller nåt som gör att blommorna inte överlever.. inte är det ju ditt fel! Jag tycker att det är knivigt att hitta blommor som trivs hos mig och som jag gillar utseendet på. Jag gillar inte de vanliga tråkiga krukväxterna som blommar ; tex begonia, flitiga lisa etc. Mest gillar jag ju murgrönor, men de gillar ju inte mig... Gick det skulle jag vilja ha hyacinter och andra lökväxter bara hela året om. Jag gillar de särskilt just innan de slår ut, älskar deras våriga gröna färg.

  SvaraRadera
 3. Hej Cathrin!
  Vad kul att du vill vara med o tävla hos mig:)

  Blomstermassmördare..hihi! Det lät det;)

  Vad fint du gjort det med hyacinterna o tazetterna, det är mina favoriter till jul. Julrosen är vacker oxå men de brukar vara ganska dyra..

  Ha en trevlig helg o första advent!

  Kraam Jenny

  SvaraRadera
 4. Hej, här har det också pysslats med lökar tänkte fota dem när de slagit ut lite. Det tråkiga är att de inte blommar så länge när det är för varmt. Du har lyckats bra med ditt blomster pyssel de är jättefina och juliga.
  Jag gillar den övre bilden med blomarrangemanget i framkant och den vita suddiga bakgrunden.

  Mina pelargoner har fått flytta in de är gröna men blommar inte nu under vinterhalvåret.

  Du får ha en trevlig helg.

  Kram Mia

  SvaraRadera
 5. Hej Cathrin!

  Visst är det härligt att frossa i blommor. Jag är också lite av en flowerkiller mellan varven och jag gör allt för att bättra mig. Skam den som ger sig!Så fint det var med hyacinten i skålen och tasetten var jättefin i zinkkrukan.

  Hoppas att du får en skön adventshelg!

  Kramar Anna-Lena♥

  SvaraRadera
 6. Hej!
  Jag har oxå en tendens att "döda" mina blommor.... Inget vatten, massor av vatten osv.
  Hoppas att ditt fina arrangemang får hålla sig över jul iallafall. Det var jätte fint :)
  Ha en mysig helg!
  Kram Linda

  SvaraRadera
 7. Hej Jenny!

  Så vackert med julblommor tycker jag! Jag älskar både hyacinter och tazetter. Köpte några igår som jag tänkte plantera idag förhoppningsvis. Krukväxter som jag gillar och som trivs här hos mig är olika träd - myrsine, olivträd och sen murgröna också :) Hoppas det går bättre med dina växter!

  Kram Jenny

  SvaraRadera
 8. Oj, vad jag rös när jag läste det förra inlägget.
  Tänkte på min gammelmormor som tog tjänst som piga som barn.
  Vilket slit dom fick leva i förr.
  Intressant var det att läsa!

  Vilka fina julgrupper!
  Och kan trösta dig med att du inte är ensam om att ta död på växter.
  Men jag lyckas i bland...
  Som med hjärtan på tråd, dom ska nämligen ha minimalt med skötsel verkar det som*skrattar*

  Fin fortsatt helg önskar jag dig/
  Kram Hannis

  SvaraRadera
 9. Hejsan, fina blomsterarrangemang här..skulle kanske tro att du vattnar för mkt...pelargoner är ju svårt att ta livet av men får dom för mkt vått så ruttnar ju roten och framförallt sticklingar...vilket fall som helst så får du ju nu njuta utav detta vackra, ha en fin adventssöndag, kram

  SvaraRadera

Blir så glad över att du vill lämna några rader åt mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...