måndag 31 augusti 2009

Äntligen måndag

Semlan pustar ut efter ännu en intensiv helg. Trots att hon blivit kompis med Emilia på gamla dar och Oscar har hon ju tagit till sitt hjärta redan från början verkar hon ändå tycka att det är rätt skönt när livet återgår till "normala gängor" igen. Idag tänkte jag bara ta det lugnt (eller "sotta" - softa- som Emilia säger) eftersom vi har en rätt tuff vecka framför oss, med bebiträffar och mycket annat framför oss. För att inte tala om alla förberedelser för Emilias födelsedag :-)

söndag 30 augusti 2009

Trädgårdspyssel


Idag har solen skinit och Dag och jag har ägnat oss åt lyxen att pilla lite i trädgården. Dags pill var att gräva upp stubben efter syrenträdet. Det låter kanske lite tragiskt att gräva upp ett syrenträd, men det var ett sorgligt träd som sett sina bästa dagar plus att det tog allt för stor del av gräsmattan så tyvärr, trädet är icke existerande. Själv pillade jag lite med mina pelargoner (de fem som överlevt...), samlade fröer, klippte ner lite här och där och grävde om lite smårabatter.

I går var vi på kräftskiva i Malmö och sov konstigt nog ända till kvart i nio. Allihopa. Helt otroligt. Men det behövdes, inte bara för att vi varit på fest utan kanske mest för att lillebror har sovit rätt knackigt de sista två veckorna. Han har nog haft lite problem med magen och sömnen har blivit lite mer si och så än vanligt. Så smakportionerna har fått göra lite uppehåll men idag var det dags igen. Katrinplommonpuré (första burkmaten) serverades i barnstol för första gången och det kändes som en succé (både stolen och purén alltså).

måndag 24 augusti 2009

Emilias Erik kom på besök
Varför går helger alltid så fort? Kanske kan det ha att göra med att åtminstone jag försöker pressa in så mycket då... Allt sådant man inte hinner annars. På ett sätt är det nästan som om jag får pusta ut när måndagen kommer. Åtminstone nu när jag är föräldraledig... Helgen var i alla fall jätteskön. På söndagen kom Erik hit och Emilia fick rå om "sin Erik" som hon kallar honom. "Var är min Erik?" undrar hon så fort han inte är i hennes direkta närhet. Eftersom vädret är så fint var vi ute nästan hela dagen, både på lekplatser och i vår trädgård. Skönt! Är helt underbart att bara ta ett steg ut genom dörren och vara ute. Har man glömt något (som jag så ofta gör) är det ju bara att larva in igen. Erik hade med sig både äpplen och plommon så i går kväll lagade jag tre stora burkar plommonsylt och idag blir det nog både äpplekräm och äpplemos.

söndag 23 augusti 2009

Min brorsa...

Undrar om han bara dissar Dag eller om han vill att jag skall flytta hem till Gbg igen...

lördag 22 augusti 2009

Lycka


Att en vacker sensommardag galoppera fram över ett fält är lycka för mig. Att känna att hästen om inte är ett med mig så i alla fall har samma mål som jag - att känna farten och att riktigt sträcka ut det är definitivt lycka. Jag blir helt enkelt lycklig av att få rida. Jag har inte begripit hur mycket jag saknat det. Att hästen inte är Gandria utan en trivselrund men pigg fjording spelar ingen som helst roll.

Det hela började med att Joker på vår 4H gård behövde få lite mer motion och när man får en sådan förfrågan kan i alla fall inte jag tacka nej. Att se Emilia rida är ju nästan lika bra som att själv få göra det. Men bara nästan så när nästa fråga blev om inte jag själv ville rida gårdens nye fjording var saken klar. Och idag går jag i ett lyckorus. Lucas är en perfekt "komma igång" häst för mig och Joker är världens sötaste och snällaste. Emilia har lyckligt borstat och klappat och hjälpt till att leda honom ut och in i hagen. Jag är så glad för att hon verkar uppskatta det hela precis lika mycket som jag! Efteråt fick Emilia glass av Sophie som jobbar på gården och så snällt stannade kvar så att vi fick rida och hon fick även klappa kaniner. Hon hade tom möjligheten att själv få döpa en liten kaninflicka som ännu inte hade någon ägare (vi genomskådade Sophies knep) men Emilia blev plötsligt blyg och kom inte på vad kaninen skulle heta. Tur, för annars hade vi väl utökat familjen igen. Eller?

torsdag 20 augusti 2009

Sängkompisar...Lillebror fick länge sova i sin mjuklift. Det var otroligt bekvämt för oss att ha honom i den och han somnade snällt var vi än ställde honom. Till slut har vi motvilligt förstått att han vuxit ur den och nu sover han i stället lika snällt i sin säng. Men de senaste dagarna har han fått sällskap. Semlan som ju gärna delar säng med mig har helt sonika tagit fotändan i hans säng i besittning. Även om vi tar ner henne studsar hon snabbt upp så fort vi vänder ryggen till. Och de verkar onekligen ha det mysigt.

Slut på semestern...


Nu är vi tillbaka i vardagen igen. Dag har börjat jobba och Emilia har börjat på storbarnsavdelning. Man kan säga vad man vill om att ha barngrupper om 20 barn på 3 personal (dessutom inte heltid) men att inte ens få var sitt fack för ytterkläder och ombyte tycker jag är under all kritik. Emilia är dock nöjd med att få vara "stor". Lillebror är också stor, han är en skön liten kille som fortfarande är nöjd för det mesta. Höjdare är att yla med pappa (grottmansinstinkt redan från födseln?), hoppa i knät, mysa och sjunga tillsammans. Största stjärnan på hans himmel är fortfarande storasyster och hon är med väldigt få undantag ett under av snällhet mot honom.

söndag 16 augusti 2009

Äldst, yngst eller mittemellan

Litet boktips för regniga höstdagar är Elisabeth Schönbecks bok "Äldst, yngst eller mittemellan". Hmm, hur många barn skall vi egentligen ha? Och hur påverkar det Emilia att vara vara storasyster med en mamma som också är storasyster? Eller lillebror att ha en pappa som också själv är lillebror... Läs boken och begrunda :-).

fredag 14 augusti 2009

Sova, sova!


I natt har Oscar sovit från 21.30 till 7.15!!! Nytt rekord som gör att jag vågar avslöja att han faktiskt sovit relativt regelbundet från tre månader och framåt. Känns nästan overkligt att faktiskt få mer än två timmars sömn i ett streck. Fram till ca juni vaknade han ju som en liten klocka var tredje timme och krävde mat. Men nu börjar han bli allt mer "välartad". Måste bero på goda gener... :-) Frågan är väl bara vems... Emilia lär ju vara lik mig enligt elaka tungor. Och hade hon bara inte kommit intassande (ok, inylandes) varje natt kanske jag hade varit precis så där snygg och välstylad som mammor i tex "mama" alltid är. Å andra sidan är det ganska mysigt att ha henne nära på nätterna - om hon bara sparkat lite mindre i sömnen. De nätter hon inte kommer saknar jag henne lika mycket som jag njuter av eget sängutrymme. För även om Semlan alltid ligger i sängen tar hon ändå inte så mycket plats och hon ligger betydligt mer still än en treåring.

(På bilden gäspar Oscar, han skriker inte)

Förälskad i kuddar

Jag är hopplös när det gäller kuddar. Jag älskar dem. Framförallt de där i lite lyxig kvalitet, gärna i klara nyanser och vacker lyster. Min förälskelse delas inte av min äkta hälft. Han tycker att det är rent slöseri med utrymme. (Kuddarna tar tex plats i vår något begränsade soffa plus att jag kräver att alla gamla kuddar förvaras någonstans om jag vill byta tillbaka dem igen). Kuddar är ju ett helt suveränt sätt att förändra ett rum! Jag har hittat ett helt underbart företag - Mimou - med avundsvärda kuddar. Hittade följande citat om kuddar på deras hemsida som jag tänker göra till mitt; "Think of them as your t-shirts - you always need one (or more) new for each season." Får jag bestämma kommer både en och två av deras kuddar att finnas hos oss i höst. http://mimou.se/index.php

torsdag 13 augusti 2009

Min häst är finast av alla
Idag åkte vi till Vanskiva och hälsade på Gandria. Jag har dragit mig i det längsta för att åka. Jag vet ju att hon har det jättebra så för den sakens skull har jag varit totalt lugn, men jag visste att om jag väl träffade henne skulle jag sedan längta halvt ihjäl mig efter henne. Livet är ju lite halvt utan henne. Och dessutom har jag varit så rädd för att hon inte skulle känna igen mig. Men det hade jag faktiskt inte behövt. Hon är fortfarande min häst. Fast jag ropade ganska lågt, och mer maskerade det som att jag skojade med Emilia (hon brukade gasta "Ganja" det högsta hon kunde när vi kom ut till stallet), hörde hon mig med en gång och kom fram till staketet och hälsade sedan länge och väl precis som hon brukar. Min älskade häst! Och hon har blivit tjock om magen. Inte uppseendeväckande men det är helt klart annat än bara gräs i den. Spännande!!! Bilder på min tjocka älskling och på Emilia med hennes nya kompis kommer.
Innan vi åkte bakade jag och Emilia en sockerkaka att ta med oss till Emma. Precis som i "Castor bakar", en bok jag verkligen kan rekommendera till alla som har små sockerbagare hemma. Att baka med Emilia var dessutom enklare än jag trott. Men nu måste vi nog baka både sockerkaka och tårta till hennes kommande födelsedag är jag rädd.

När man är tre år


När man är tre år är det där med döden inte helt enkelt. Dag och jag funderade länge över hur vi skulle förklara för Emilia att hennes älskade katt Zazu inte fanns mer. Vi krånglade nog till det lite i onödan. För ett par dagar senare berättar Emilia för Boel att Zazu inte bodde hemma mer utan var död och fanns uppe i himlen tillsammans med min mormor. Att hon kopplade ihop de två var lite av en överraskning för oss, liksom att hon tagit fasta på det där med himlen som nog någon av oss nämnde.
Men det är så jag faktiskt vill tänka mig; att mormor sitter i sitt kök uppe i himlen med Zazu spinnande i knät och med en kopp kaffe framför sig på bordet. Omväxlande tar hon en klunk (ibland från fatet...) och omväxlande klappar hon Zazu med sin lite sträva mormorshand. Finns Zazu och mormor på samma ställe - då har vår lilla katt det bara fint.

söndag 9 augusti 2009

Mina nya fynd...


Det blev inget sideboard/skåp/skänk idag heller. Men jag hittade en underbar liten gårdsbutik med massor av fina grejer. Jag är, liksom många andra med mig, förtjust i Kockumsgrejer. För mig är det både en barndomsnostalgi (vi lekte ju med alla kastruller, koppar och skålar som mormor kasserat) men även vackert slitna grejer. Jag fyndade ett djupt fat och en kaffepanna. Kaffepannan blev bums en vas, fatet får jag se om jag tar ut och sätter ihop med min hink framför dörren eller vad jag nu gör.

Saftstuga


Idag har jag saftat! Härlig blandsaft på körsbär, vinbär, jordgubbar och lite rabarber blev det. Mestadels Visingsöbär, men även lite frystömning. Sylten i går funkade förresten utmärkt till salta kex. Dag och jag provade igår och även om det hade varit gott med lite god ost till funkade kombinationen med sötsyrlig sylt och salta kex jättefint ihop.
Jag vet inte riktigt vad det beror på men jag får verkligen en kick av att tillaga sådant jag vet var det vuxit. Och snart kommer både våra egna äpplen och så förhoppningsvis en rejäl laddning äpplen från Visingsö. Då bjuds det på äpplekaka på Stenåldersvägen 29 för sugna gäster! Och nu börjar samlandet av björnbär för att göra sylt till Emilias tårta. Funderar också på att slänga ut bambun till förmån för ett kryddland/bärland. Har lite lösa idéer på en odlingslåda i olika nivåer. Frågan är väl bara vem som skall realisera min skiss... Inte lär det bli jag eller Dag i alla fall.

Höst = inredningsdrömmar


Nu märks det att det börjar krypa mot höst så smått. Kanske inte utomhus men jag märker en klar skillnad hos mig själv. När det går mot höst vill jag, förutom tända ljus, dricka te och läsa böcker uppkrypen i soffan (vilket i princip är omöjligt när man har små barn , men jag ger inte upp) vill jag inreda hemma. Eller så är det bara så att jag och Dag vaknat ur vår renoveringskoma vi hamnade i efter flytten för ett år sedan. Vi gjode ju ett ryck och fick ordning på Oscars rum precis innan han kom, men mycket mer blev det inte. Och sedan har Dag målat en vägg i vardagsrummet (precis vid matbordet) i en aqua-blå nyans som konstigtnog är precis den vi hoppats på. Det brukar ju sällan bli så att den pyttelilla provlappen ger en korrekt uppfattning om hur en hel vägg skall se ut men så var det tydligen den här gången. Eller också har vi blivit bättre på att "läsa" provlapparna... I alla fall så är ju en nymålad vägg en utmärkt start på lusten att inreda. Jag lyckades fynda en helt underbar vas secondhand när jag var i Göteborg och idag skall vi fortsätta vår eviga jakt på någon form av sideboard så att vi kan slänga ut IKEA-skåpen vi har. Det började som en fix idé om att hitta ett svartlackat lite lägre skåp men har utvecklats till en jakt på det perfekta vintage-bordet. IKEAs och de andra möbelvarhusen kan liksom inte riktigt matcha 50-talets kvalitet. Problemet är bara att hitta rätt nyans och stil som kan passa oss.

På tal om väggar förresten, så har jag tokförälskat mig i Emma von Brömsens tapet"Fågelpärla" från boråstapeter. Tyvärr fungerar den bara på en enda vägg här hemma och det är den som målades om... tror inte jag vågar föreslå en tapetserering i det här läget. Dessutom vore det ju synd när den ändå är så fin. Men tapeten är som sagt helt underbar. Suck.
"Som i en berättelse har Emma von Brömssen skapat en tapetkollektion där vi ska uppmuntra ögat att vandra genom mönstren i tidlös vardagslyx. ProduktfaktaTapetkvalitet: EasyUp/non-woven. Rullängd: 10,05 mBredd: 0,53 m"

lördag 8 augusti 2009

Sylt är mums

Dagen idag har varit nästan en upprepning av gårdagen. Vi började med att åka ut till Vikhög och njöt av sol och bad (nu måste vi lura upp Emilia med löfte om bokstavskex eller liknande för att få upp henne ur vattnet) och fortsatte med en allt för sen luch hemma. Sedan gav jag mig i kast med ledstängerna igen. Och nu minns jag varför jag vägrade göra dem förra sommaren; det är urjobbigt att slipa annat än släta, raka ytor. Fast det är en sådan tillfredsställelse när det väl är klart. Nu skall de bara målas och sedan blir min trappa så fin så! När jag slipat klart var jag så hög av skaparglädje (eller något) att jag raskt gav mig på krusbären jag har i frysen (jag passade på att plocka åt mig så mycket jag hann från bär och buskar när vi var på Visingsö). Tillsammans med lite blåbär blev krusbären supergod sylt. Emilia gillar inte pannkakor och blir riktigt sur när vi vill ha det- "jag tycker ju inte OM det!"- men jag och Dag tänker i alla fall ställa till med pankakskalas innan semestern är slut. Hon kan ju alltid äta sylt...

fredag 7 augusti 2009

Äkta handarbete

Semester är inte bara sol och bad. I alla fall känner jag mig inte helt till freds om jag inte får hetsa min käre make till lite renovering i alla fall. I dag har vi först badat i Vikhög och sedan tog jag tag i mitt sorgebarn - trappan. Eller rättare sagt ledstängerna. Men de hör ju till trappan. Jag var så trött på att slipa efter förra sommarens renoveringshets att ledstängerna helt enkelt fick vara som de var. Men nu har jag nästan slipat klart dem. Det är bara finliret kvar och sedan skall de ju målas. Trappan får jag väl fixa någon gång i höst - eller nästa sommar...

torsdag 6 augusti 2009

Gå och bada

Vi har fått tips om ett barnvänligt badställe och åkte i kväll ut för att kontrollera det när badsuget blev för stort. (Under eftermiddagen har vi roat kvarteret med att svalka av oss med Vilda Matilda och åtminstone två grannar stannade helt ogenerat och tittade undrande på oss. De är iofs 1,5 och snart 4 men deras pappa var tämligen generad när han försökte få med dem hem...) Vikhög heter i alla fall vårt nya badställe och Emilia är definitivt ingen badkruka. Hon var nog i 1,5 timme omväxlande med mig eller Dag. Och även om jag skulle föredra ett badställe där man åtminstone någongång i närtid lyckas doppa mer än knäna så är det i alla fall perfekt när man har barn; otroligt långgrunt, fridfullt och varmt i vattnet (just nu i alla fall). Lillebror var ju så klart med men han fick nöja sig med att bada hemma i baljan. Men han är fortfarande något mer skeptisk till vatten än sin syster. Får hoppas det går över tills nästa sommar...

onsdag 5 augusti 2009

90 dagars dräktig


Gandria och Venus har båda gått över 90 dagars dräktighet och nu kan man egentligen pusta ut. Fast det vågar jag nog inte göra förrän fölet väl är här. Gumman lär dock må utmärkt och äter och njuter mest hela dagarna. Emma har rapporterat att vissa dagar så står hon mest och softar under ett träd och bara är. Skönt att höra. Jag har norpat en bild på tjejerna från Emma. Saknar min lilla (!) häst och hoppas att vi snart kan åka upp och hälsa på henne.

Bilder från sommaren


Nya framsteg


I går rullade Oscar för första gången från mage till rygg. Han blir allt starkare och ligger nu ganska länge på mage innan han blir trött. I dag var magläge en höjdare för honom då Emilia hoppade och sjöng framför honom så att han kluckade av skratt. Nu har han också så mycket koll på fingrarna att han medvetet och beslutsamt petar ut nappen med pekfingret och sedan kan han lika yckligt som högljutt slabba på sina - enligt honom - mycket godare fingrar.

Äntligen hemma igen!


Även om det är skönt att åka bort för att riktigt njuta av att ha semester och sommarlov är det ändå underart att få komma hem igen. Det kändes att jag varit borta i två veckor och syntes även i trädgården. Emilia och jag provsmakade ett par tidiga björnbär och kalasade upp de (troligtvis) sista smultronen. Våra tomatplantor hade vuxit och vi kunde plocka in ett tio-tal som Emilia åt upp till lunch i dag. Jag älskar min trädgård!

lördag 1 augusti 2009

Dagsbesök i Vadstena


Vi har varit på Visingsö sedan snart en vecka och idag rymde jag, Dag och lillebror iväg på utflykt. Emilia valde att stanna kvar och åka remmalag med farfar och kusinen Edith. Vadstena var en upplevelse och väl värd ett besök. På vägen hem tittade vi förbi både Omberg och naturreservatet Stora Lund (helt och hållet lillebrors "fel" som både behövde få äta och få ny blöja, men ibland är det omvägarna som gör resan). Vi har verkligen semester och njuter allt vad vi kan av att helt enkelt bara vara.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...