torsdag 29 juli 2010

Är jag en hemmafru 2.0?


Någon som läst boken "Hemmafru version 2.0"?
Jag hinner oftast inte läsa dagstidningen men min hjälpsamme make brukar spara tidningar med artiklar som han tror att jag skulle tycka var intressanta och så läser jag när jag får tid (eller slänger, när tiden gått lite väl långt och jag får städnojja). I en söndagsbilaga från Sydsvenskan i juni stod det om boken Hemmafru version 2.0. Och det var rätt intressant läsning.  Så nu funderar jag på om jag inte vill läsa själva boken också.

En snabbgoogling på boken gav följande: "Traditionella hemmafrusysslor har plötsligt blivit inne igen. Att laga mat från grunden och kunna göra sås "på riktigt" har blivit trend; arrangera rosor på gammeldags vis lyxig lifestyle. Den som bakat flest cupcakes när hon dör vinner - eller?

Sylta, safta och pyssla vardagar mellan 9 och 16? - Hemmafru 1.0.

Sylta, safta och pyssla vardagkvällar och på helger? - Hemmafru 2.0."

Å andra sidan; jag gillar att baka cupcakes. Jag gillar att sylta och safta. Jag gillar att måla om möbler i stället för att köpa fabriksnytt varje gång jag vill förnya här hemma. Och jag gillar att ge mina ungar mat utan en massa tillsatser. För att inte tala om hur mycket jag gillar att virka. 
Kanske behöver jag inte analysera sönder det. Men lite intressant är det allt att den "moderna hemmafrun" gör samma saker som den traditionella - men med heltidsjobb, dagistrassel och alla andra måsten - på sin fritid. Om än (förhoppningsvis) tillsammans med sin respektive.

(Samma dag som artikeln stod i tidningen hade jag bakat kakorna på bilden ovan - gissa om jag fick gliringar..)

Och i morgon har jag varit om än inte hemmafru så fru i fem år. Det firas med barnfri dag och övernattning!
Hälsningar Cathrin

9 kommentarer:

 1. Man får sig en tankeställare när man gör lika mycket som en traditionell hemmafru från 50-talet samtidigt som man jobbar. Men kanske är det så att hobbyn och egentiden spenderas med bakning, virkning och annat hemmapyssel för vissa och tv, träning eller en bok för andra.

  Man får vara glad att man är full av ideer det viktigaste är att man är nöjd med sitt liv.

  Du får ha en trevlig kväll
  kram Mia

  SvaraRadera
 2. Min mammas chef blev faktiskt lite chockad när hon hörde att jag handarbetade och gjorde eget äpplemos. Hon trodde inte att vår generation gjorde sådant!:)
  Fast vi ska ju även hinna med ett jobb och det är ju inte så konstigt att man är trött emellanåt!:)
  Kram

  SvaraRadera
 3. Jag skrattar igenkännande åt ditt inlägg!
  Har en vän som alltid säger åt mig att jag är som en mormor/hemmafru ala´50 tal... fast i barbie utförande...(funderar fortfarande om det verkligen är positivt men väljer att le åt det)
  Har ju alltid gillat att pyssla fixa gå i svamskogen och sylta och safta...
  Får nog ta och kolla in dem boken ... fast då kanske jag inte hinner allt...*ler*
  Nä nu ska jag knyta på mig förklädet och knäskura golven... eller inte ;)))

  Kramar Mimmi

  SvaraRadera
 4. Utifrån mina helt ovetenskapliga bedömningar måste jag nog säga att, jo du är nog en hemmafru 2.0 du med! ;-)
  Tack för att du tipsade om min bok (som kommer ut om cirka 2 veckor).
  /Marina

  SvaraRadera
 5. Du skriver för härligt! Jag är väl hemmafru 1.0 just nu när jag är mammaledig och jag funderar på hur det ska funka att vara hemmafru 2.0 när jag börjar jobba igen!!
  Dina cupcakes såg i alla fall goda ut och ditt kök har ju blivit hur fint som helst så jag förstår att det är härligt att baka!
  Kram
  Ellinor

  SvaraRadera
 6. Det där har jag diskuterat så många gånger med mina vänner just för att jag känner mig så gammalmodig. Men för mig är det avkoppling, för jag gör det eftersom jag VILL, inte för att jag måste. Dessutom så kan jag se det ur ett större perspektiv, att vi som utför de traditionella "hemmafru"sysslorna för vidare ett kulturarv. Hade män gjort dessa saker så hade det setts som något fint istället tror jag. Jag gillar tanken på att kunskaper om det äkta får leva vidare. Och tillfredställelsen i att koka saft på egna plommon och vira om sig den egna filten är långt mycket större än mycket annat... Det är dock skönt att inte vara ensam, och framför allt - att vara förstådd!

  SvaraRadera
 7. Grattis till dem 5 åren som hemmafru :) har du uppgraderat dig nu till 2.0? härligt att man kan uppgradera sig. jag som kunde skämmas lite grann för att jag inte ville följa med ut och röja på en fredagskväll , när jag heller satt hemma och målade ramar :P

  Kramar Malin

  SvaraRadera
 8. Hihi, du verkar onekligen vara en hemmafru 2.0 Cathrin;-) Jag tror nog att jag har en liten släng av det syndromet med! Måste definitivt läsa boken när den kommer ut!

  Grattis till era fem år som gifta! Hoppas ni fick en mysig dag! Kram

  PS underbara cupcakes! Förstår att du fick gliringar;-) De ser perfekta ut!

  SvaraRadera
 9. Hej!

  Nu var det längesen jag var här! Får ta mig en stund och läsa igen:)
  Hoppas du har det bra, grattis till 5 år!

  Kram pernilla

  SvaraRadera

Blir så glad över att du vill lämna några rader åt mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...