torsdag 30 december 2010

Nu skall glada julen ut


Jul efter julen är inte något jag är särskilt förtjust i. Jag har funderat på om det är för att jag börjar julandet i ganska god tid, men så är det faktiskt inte. Jul är liksom bäst i december - före den 24. På annandagen är jag less på jul, pepparkakor och gröt. Så nu städas julen helt sonika ut här hemma.
Inför nyår vill jag ha det krispigt vitt och gärna lite isblått. Nu går det inte helt enkelt att göra om ett helt hem, men idén går i alla fall åt det hållet.
Till nyår brukar jag köpa hem lite vita brudorkidéer, och gärna lite vita tulpaner, men med den här stränga kylan vågar jag faktiskt inte chansa. Blommor i vårt hus går på det hela taget inte så där värst bra ihop (gick mycket bättre i lägenheten av någon underlig anledning) så jag tar inga risker. Jag har några sena små hyacinter som får lysa upp lite.
Och ljus är jag lika förtjust i oavsett årstid eller högtid.


Vill passa på att önska Gott Nytt år 
lite i förskott till alla som kikar in här.

Jag hoppas 2011 blir ett riktigt fint år!

tisdag 28 december 2010

Pysselsysslolös


Vilken jul det blev i år! Vitt så det förslog var det ute.
(Dock ej inne, då man in mitt föräldrahem inte riktigt anammat mitt eget vurmande för vitt.)
Men när det är sjutton minus och råkallt i Göteborgstrakten, ja då är det kallt. Vi har tillbringat mycket tid inne, umgåtts, spelat spel (i min familj spelar man sällskapsspel på blodigt allvar), och läst julklappsböcker. Och kan ni tänka er att någon som faktiskt lyckas packa allt som två busbarn på ett och fyra år (med allt vad det innebär av blöjor, dockor, näsdroppar och allt annat de behöver) faktiskt helt missar att ta med sig något att pyssla med? Inte ens ett garnnystan fick jag med mig. 

Min "lilla" häst gillar också snö!

Så nu lider jag lite lätt av pysselabstinens igen. Vilken tur då att jag har en och en halv veckas ledighet att se fram emot! Känns faktiskt nästan oförskämt bra. Och förutom att ge mig på projektet "ta mig in i arbetsrummet" som säkert kommer att ge mig både ett och två (och femtioåtta) roliga saker att ta tag i, så tänkte jag även passa på att åka massor av pulka med ungarna, umgås med vänner och allt annat trevligt man kan göra med sin lediga tid. Kanske baka en kaka? Eller pizza, jag fick nämligen Leilas kokbok i julklapp! Pållan måste ju också få lite tid, hon är en riktig snöhäst som verkligen gillar vintern!


torsdag 23 december 2010

Redo för julen!



Vi har trotsat snöovädret och begav oss i morse norrut. Och snart väntar provsmakning av årets julskinka, granklädning (i mitt föräldrahem kläs granen inte en dag före "lillejulafton") och uppesittarkväll med provsmakning av julgodis och allt annat juligt.

Så nu kan julen få börja!
Och tänk - jag blev ju klar med "allt". :)

Önskar alla en riktigt härlig jul!

God Jul!

tisdag 21 december 2010

Sista-minuten-piff


Jag har en hel del lådor med bra-att-ha-saker. Som vackra papper, tygrester, etiketter, små fårskinnsbitar, träpärlor, trätvättklämmor och miljoners, triljoners andra saker. Som jag vet att jag, om jag skulle få för mig att rensa bland dem, genast dagen efter skulle behöva i något pysselprojekt. Det är en av flera anledningar till att jag har ett arbetsrum som det för tillfället är svårt att ta sig in i.


Varje gång jag vill /pyssla/skapa/piffa till något måste jag nu åla, krypa och klättra in i arbetsrummet (på fullaste allvar, jag lovar). Dessutom förvaras en mängd möbler där inne, en del väntar på att målas om, andra har helt enkelt blivit stående där i brist på annan plats. Förutom att det är så meckigt att ta sig in i det häringa rummet är jag så himla glad att jag har det. För oftast kan man ge sig sjutton på att jag har rätt pryl jag vill ha där inne. Att sedan prylen inte är så enkel att lokalisera är ett problem jag bortser ifrån och hoppas kunna åtgärda under min lååånga julledighet. :)
En av många saker jag köpt på mig är hasselnötter. Jag som bakar en del är inte förtjust i nötter så i något bak skulle de inte hamna i alla fall. Men när vi nu skulle fira en lite för tidigt julafton med mina svärföräldrar och huset behövde julas till lite - 'Tadaa' - lite nötter i en glasskål och så ett ljus i (jag behöver inte nämna att jag även hamstrar ljus, va?). Enkelt sista minuten julpiff på plats.

I söndags hade vi julfirande med mina svärföräldrar och förutom att vi hade jättetrevligt så jag fick dessutom "öva" lite idéer inför juldukningen om tre (hjälp!) dagar. Juldukningen är viktig och kan planeras långt i förväg, men i år har jag helt enkelt inte hunnit med. Men det blir jul ändå, det är jag rätt säker på. :)

fredag 17 december 2010

Fredagsmys med kolakaka


Fredagar är bra dagar. Då jobbar jag oftast inte heldag och hinner med lite smått och gott som måste göras. När jag behöver koppla av har jag lite olika knep. Titta på stjärnorna var en ny variant, men oj vad bra det funkade! En av mina andra säkra kort är att baka. (Dock ej städningen efteråt, men det är en annan sak...) Jag är inte särskilt förtjust i att äta småkakor, (vilket kanske är tur) men jag älskar faktiskt att baka dem.


Härom dagen hade jag saffransbiscotti med mig till jobbet och oj vad det blev populärt. Man kan bara inte misslyckas med Leilas recept. Hennes bok One more slice står nu på min önskelista. Inte för att jag provat alla i "a peice of cake", men lite måste man ju utmana sig själv. Dessutom är ju böckerna bara så vackra att bläddra i! Nu måste jag plocka ut kolakakan ur ugnen. Och snart fika lite på kaffe och jummen kaka - mums! Ett bra sätt att njuta av en fredagseftermiddag på.

Det är inte fullt lika avkopplande att baka med barnen - men jättekul. Nu vill vår minsting, Oscar, också vara med, vilket gör bakandet en smula mer... tja... turbulent än tidigare. :)
Men självklart skall han också få vara med. Här bakar de faktiskt något som jag idag förpackat i en fin glasburk som skall förses med etikett och fint snöre. En perfekt julklapp till någon närstående!
(Se där lyckades jag få med två julklappstips i samma inlägg - egenbakade kakor och receptböcker)

tisdag 14 december 2010

Det strålar en stjärna


Ibland vill jag bara banka huvet i väggen. Inte för att jag tror att det hjälper, men tja, möjligen för att jag inte vet vad annat jag skall göra. Just nu stressar jag runt så där som jag lovade mig själv att inte göra. Alla mina egna krav har faktiskt sänkts, men sjuka barn, kaos på jobbet och en halt häst gör att tiden bara inte vill räcka till för alla måsten. Då vill jag banka huvet i väggen.
Eller, så kanske man kan försöka med lite mindfulness? I går när jag stod på stallbacken efter att ha pysslat om min skadade häst kastade jag en blick uppåt. På en helt stjärnbeströdd himmel. Jag bor inte på landet, men hästen har jag precis utanför stan, där landet och staden möts. Egentligen skulle jag kastat mig in i bilen och kört hem i rasande fart till tvätthögar, jobb som inte blivit gjort under dagen, och lite annat fix som alltid väntar när man har hus och familj. Men den stjärnklara himlen gjorde faktiskt under med mig. Dels inser man sin litenhet, dels är det så vackert att man bara måste andas och bara vara.


Så i kväll skall jag banne mig ta mig tid att titta på stjärnorna igen.
Efter julbordet med jobbet. Även om himlen inte är lika vacker inne i stan som där ute i stallet. Hemma har jag också stjärnor. Den här är en riktig nostaligstjärna som köptes in till vårt första gemensamma hem. Den packas omsorgsfullt upp varje jul och lika omsorgsfullt och lite vemodigt ner igen när julen är över. Adventsstjärnor är nog ett av få julpynt jag skulle kunna ha upp nästan året om...

Så passa på att kika på natthimlen och bara andas!

fredag 10 december 2010

Kinokofin!

En blyg och lite motvillig fotomodell...

För ett par veckor skrev jag att jag fått ett spännande paket. Paketet var från Mia som har klädmärket Kinoko och i paketet låg den fina bruna kjolen till Emilia. Min dotter är tillskillnad från mig (som är en riktig jeanstjej) väldigt förtjust i klänningar och kjolar. Det krävs lite förhandlande för att vi bägge skall bli nöjda, om man säger så. Kjol och tights eller strumpbyxor är väldigt praktiskt under en tjock overall och när kjolarna är så här fina - ja då har jag inget att invända. Kjolen har underbar vidd, vackra spetsar och en skön mudd i midjan. (Har jag inte fel gör hon dem även åt vuxna!) Fotot är taget innan Em skall gå på 5-års kalas hos en kompis och åtminstone jag är väldigt nöjd med outfiten. :)


Stockholmsresan är avkladad och jag har njutit - det var nästan löjligt skönt att få ha lite tid för sig själv på hotell. Lite shopping blev det också, men eftersom tåget var försenat hann jag inte iväg till så många butiker som jag planerat. Tur att Syster Lycklig mfl har webbshoppar. Men jag hade allt bra gärna velat se det "på riktigt" också. Och ja, kursen var jättebra. :)
I helgen har vi fullt upp med julfester och glöggmingel. Lite pepparkaksbak ihop med barnen hoppas jag också skall hinnas med. Det det är få dofter som slår pepparkaksbak när det gäller att skapa julstämning.

Trevlig helg!

tisdag 7 december 2010

Jul i köket


Det är inte så värst mycket jul som smygit sig in hemma hos mig. Några juliga kuddar, lite kulor men mest ljus och grönt. Och massor av hyacinter. Jag väljer de som doftar minst, en starkt doftande hyacinter kan ju ge även den som inte är allergisk rena slaget, men hyacinter är ett måste för mig till jul.


I köket har jag smugit in dem lite här och där på öppna hyllor och små vrår.
Där får de stå och sprida lite julstämning.

Tiden rusar något alldeles våldsamt så här i adventstid. Trots min förutsatts att ta det lite lugnt (och det har jag gjort!) hinner jag knappt hälften av alla måsten. I morse räknade jag och dotter tillsammans fram till hur många dagar det var tills julafton. Oj! Jag både längtar och undrar hur 17 det ska gå ihop sig.
I morgon styr jag kosan mot huvudstaden för utbildning. Har jag tur kan jag klämma in en liten julshoppingtur också. Det är väl ett måste, eller hur?


lördag 4 december 2010

Tagga ner


Jag har alltid minst fem projekt på gång samtidigt. Stora som små. Vid den här tiden förra året hade jag fått bryt om hemmet såg ut som det gör just nu. Men faktiskt är det inte så just nu. Jag försöker att jobba på "good enough". För jag vill hellre känna doften av hyacinterna, kanelen och apelsinerna än städa som en besatt. Eller njuta av att slå in alla julklapparna fint i stället för i sista sekunden för att jag är så stressad.


Jag vill hinna sitta och dricka glöggen och prata med gästerna på glöggfesten i stället för att rusa runt och se så att allt är tiptop över allt. Någon i familjen har nästan konstant varit sjuk de senaste tre veckorna. Det vore väl konstigt om allt var som vanligt här hemma då. Men det är okej. Det går att ha hjälpligt rent.
Det blir ändå jul. Och jag vill njuta av den känslan. Så det så.

Det blev ju inga saffransbiscotti sist jag försökte. Men väl saffranstoppar. De som är kvar skall jag nu sätta mig med tillsammans med en kopp kaffe och mumsa på i soffan. Och njuta! Och pyssla lite med ett annat projekt. Ett som jag tillåter mig att lägga lång tid på. Det är därför jag inte visat något virkat på länge. Jag tänker nämlige avsluta åtminstone ett av alla mina många stora virkprojekt. ;)

onsdag 1 december 2010

Första luckan


Håhåjaja och alla världens olyckor. ;) Jag tänker inte skriva en rad om varför mitt vardagsrum ser ut som bilden nedan. Dags kommenatr när han kom hem från jobbet var behärskat nog "Ah, en vit soffa var rätt snyggt - det kanske vi skulle ha..."


Första luckan i Wirsén kalendern är nu öppnad och med en juligt snöfall utanför fönstret är det inte allt för svårt att känna att julen faktiskt inte är långt borta. Jag tänker njuta. Fast jag måste nog vänta med glöggen tills vi är friska igen. ;)


Här hemma är vi väldigt förtjusta i Stina Wirséns finurliga små bokiga och andra figurer. Jag försökte i det längsta få dottern att välja kalasinbjudningar med hennes figurer på men de fick se sig slagna av Pippi Långstrump. Men i all annan konkurrens tycker jag att de små underfunerliga filurerna står sig. Bra  julklappstips är "Många små brokiga" serien. Vi gillar allihopa!
Kalendern får hänga på Emilias snöre i två tvättnypor. På lagom avstånd från en klåfingring lillebror...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...